Cestou z Kralup podle Zákolanského potoka si prohlédnete románskou rotundu Přemyslovců v Budči i slavnou zříceninu hradu Okoř a na závěr vás pak čeká zasloužená odměna: vynikající pivo z pivovaru v Úněticích. Výlet je vhodný spíše pro zdatnější turisty, i oni ale po dvaceti pěti kilometrech jistě do pivovaru dorazí pořádně žízniví. A kdo si chce trasu zkrátit, popojede vlakem až do Zákolan, které jsou mimochodem rodištěm Antonína Zápotockého.
Kralupy nejspíš jen proběhnete, přesto doporučuji prohlédnout si zdejší krásné nádraží z dob, kdy nádražní budovy nebyly pouhými čekárnami na vlak, ale místem reprezentativním, kde zároveň nechybí občerstvení ani další služby. Až se pokocháte obrazy pokroku na oknech či posedíte v pohodlných dřevěných křeslech, najděte červenou značku, která vás po příjemných cestičkách kolem Zákolanského potoka dovede až na Okoř.První krátkou zastávku můžete udělat u kostela v Minicích, Otvovice či Zákolany zase nabízejí možnost oběda před tím, než dorazíte na Okoř plnou drahých turistických restaurací. V Zákolanech nepřehlédněte ani bývalou továrnu na piána Dalibor, v níž se dnes konají různé koncerty a další kulturní akce. Kolem sochy „dělnického prezidenta“ Antonína Zápotockého pak odbočte doleva vzhůru, teď vás totiž čeká stoupání k rotundě na Budči.Budeč je neodmyslitelně spjatá s rodem Přemyslovců, za jejich vlády v devátém a desátém století ostatně byla jedním z center Českých zemí. Podle legendy na Budči strávil své mládí kníže Václav, který se učil ve zdejší škole.Součástí přemyslovského osídlení Budče bývala i rotunda sv. Petra a Pavla, která je jedinou dodnes zachovalou předrománskou stavbou a zároveň nejstarší stojící kamennou stavbou v Čechách. Rotunda byla postavena z příkazu knížete Spytihněva I. po roce 895 a její zdivo je z velké části původní, jen hranolová věž přibyla až ve druhé polovině 12. století.Cestou z Budče dále na Okoř míjí červená značka krásný mlýn i několik dalších pěkně zachovaných vesnických stavení i vysoký viadukt železniční trati. Pak už projdete chatovou osadou a ocitnete se pod slavnou zříceninou.Silueta hradu Okoř je nezaměnitelná: torzo věže obklopené napůl zřícenými stěnami, které se nachází na skále, a přeci v údolí. Hrad byl postavený ve čtrnáctém století a poté mnohokrát přestavován, hlavně kvůli lepším možnostem obrany, které pomáhaly i rybníky v podhradí.
Přesto byla Okoř během třicetileté války hodně pobořena a dnes si tu prohlédnete jen zbytky pozdně gotického opevnění se zbytky předsunuté bašty a ruiny raně gotické kaple. V Okoři vyměníte červenou značku za modrou, která míří až k únětickému pivovaru, zároveň se nezpevněné cesty promění v asfaltové silnice. Přes Noutonice a Statenice dojdete až k cíli výletu: pivovaru nacházejícímu se u hlavní silnice uprostřed Únětic.Budovu pivovaru s komínem rozhodně nepřehlédnete. Pivovar tu stojí už od roku 1710, pivo se v Úněticích ale vaří ještě mnohem déle, už v kronikách ze šestnáctého století stojí, že „dobré pivo vařili i kanovníci v Úněticích.“ Únětický pivovar v té době patřil svatovítské kapitule.Slavná doba pivovaru přišla v druhé polovině 19. století, kdy tu, stále v nájmu kapituly, působil sládek Alexandr Kottler. Únětický pivovar patřil k největším v okolí Prahy a ročně se tu uvařilo až 21 600 hektolitrů piva, světlého i černého. Pivovarské zařízení v té době poháněl parní stroj.Naopak dvacáté století znamenalo pro pivovar jednu katastrofu za druhou: velká konkurence, první i druhá světová válka a nakonec rok 1948, kdy o pivovar přišla svatovítská kapitula a do Únětic byla dosazena správa ze smíchovského Staropramenu. Výroba piva v Úněticích na dlouhá léta skončila v březnu 1949.Na nový život si únětický pivovar musel počkat do dalšího století, konkrétně do roku 2010. Tehdy budovu koupili současní majitelé a začala rekonstrukce, která vyvrcholila otevřením pivovaru v červnu 2011.Nyní v Úněticích funguje jak pivovar, tak i hospoda, kde si kromě čerstvého piva můžete dát i něco na zub (a výběr není malý, od chuťovek jako buřty na pivu přes českou klasiku až po různé víkendové tematické speciály). Každou sobotu a neděli v poledne se navíc můžete jít podívat přímo do pivovaru a nechat si povyprávět, jak probíhá výroba piva. A jaké pivo vlastně v Úněticích vaří? K oblíbené desítce a dvanáctce nově přibyla i tmavá jedenáctka Josefína, v průběhu roku tu pak můžete potkat i další speciality.
vezmete nás tam někdy? já s vámi půjdu kus pěšky a 2 zatím může držet stůl.
Jistě, třeba zas jinudy :-)